E-mu Emulator Sampler User Forum for the EIII EII EI and EIII XP - EIIIx front panel slider calibration...

Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
June 25, 2017, 12:06:56 AM
Home Help Search Login Register
News: Want to register? Then please don't use a Hotmail, Yahoo or Gmail address. They'll block the activation email.
Still having problems activating your account? Send an email to: EIII @ telenet.be

+  E-mu Emulator Sampler User Forum for the EIII EII EI and EIII XP
|-+  General Category
| |-+  EIII XP Technical Issues / Tips
| | |-+  EIIIx front panel slider calibration...
« previous next »
Pages: [1] Print
Author Topic: EIIIx front panel slider calibration...  (Read 325 times)
xuulan
Guest
« on: November 18, 2016, 09:02:33 AM »

I'm currently restoring an EIIIxp (which has been upgraded to an xs), adding an OLED display, SCSI2SD drive, and upgrading the RAM. Currently there is an issue with the front panel sliders (volume and data). When using them to adjust values, the value doesn't change until the slider is about half way up. It's not 'jumping' to the mid point value, it's like the entire value range is compressed from the 50% point on the fader to the 100% point. The issue remains after replacing both sliders. I'm guessing that the fault may lie with the ADC that reads the front panel sliders and its calibration, or possibly an external voltage reference that it uses. Anyone have any experience with this?

Thanks in advance.
Logged
dr.c
E-mu Doctor
Hero Member
*****
Offline Offline

Posts: 901


I'm a hot dog !


« Reply #1 on: November 19, 2016, 02:52:01 AM »

Considering the pot position, are the values starting from "zero" at the middle, and increase untill the end,
Measure the voltage between the two extreme points of the pot. Is it +5V ?
Look at the connectors and cables bringing the +5V to the pots, the solderings, etc...
After then, measure continuously  the voltage on the cursor of the pot while you move it. Is it changing normaly ?

If the four LSB bits are missing over eight bits (just an example), the processor will "see" only the MSB bits starting at the mi-course of the slider !
Logged
xuulan
Guest
« Reply #2 on: November 19, 2016, 07:51:27 AM »

I've done some more research. Both sliders are configured as rheostats (only 2 terminals used), not a voltage divider. I've traced the signals to a HC4051 multiplexer IC on the main board, which then goes to a HCT14, then to a custom IC. I really hope it's not the custom IC that is bad...
Logged
xuulan
Guest
« Reply #3 on: November 19, 2016, 01:31:51 PM »

Never mind, I'm dumb. It was under Master/Special/Recalibrate.
Logged
dr.c
E-mu Doctor
Hero Member
*****
Offline Offline

Posts: 901


I'm a hot dog !


« Reply #4 on: November 23, 2016, 06:29:39 AM »

Its okay, this gives a human dimension to your genius...   Roll Eyes Grin Smiley
Logged
Pages: [1] Print 
« previous next »
Jump to:  


Login with username, password and session length

E-mu Emulator Sampler User Forum for the EIII EII EI and EIII XP - EIIIx front panel slider calibration...

SEO light theme by © Mustang forums. Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines