E-mu Emulator Sampler User Forum for the EIII EII EI and EIII XP - New OLED Install: Gibberish Displayed

Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
September 23, 2017, 11:46:25 PM
Home Help Search Login Register
News: Want to register? Then please don't use a Hotmail, Yahoo or Gmail address. They'll block the activation email.
Still having problems activating your account? Send an email to: EIII @ telenet.be

+  E-mu Emulator Sampler User Forum for the EIII EII EI and EIII XP
|-+  General Category
| |-+  EII Technical Issues / Tips
| | |-+  New OLED Install: Gibberish Displayed
« previous next »
Pages: [1] Print
Author Topic: New OLED Install: Gibberish Displayed  (Read 168 times)
who
Full Member
***
Offline Offline

Posts: 190


« on: July 23, 2017, 09:18:50 AM »

I found an OLED display that matches the original dimensions closely enough that no modifications were necessary to mount it.  The problem is it either displays nothing, or displays lines, dots and blocks as shown in the attached screenshots.  I checked the pinouts between the previously installed Optrex DMC-16207 and the new OLED and they appear to match:

New:

http://www.vishay.com/docs/37704/oled016n002e.pdf

OLD:

http://www.infidigm.net/projects/dtmf/16207cae.pdf

The hex inverter installed is a Texas Instruments SN74LS04N.

one two or three occasions, the first letter of both lines appeared correctly and would change as I pressed the page buttons.  (i.e. Preset Definition, Voice Definition, etc.)

Any ideas?



* EIIDisplayError1.jpg (2058.97 KB, 4032x3024 - viewed 13 times.)

* TI_SN74LS04N.jpg (2320.37 KB, 3024x4032 - viewed 10 times.)

* EIIDisplayError2.jpg (2131.7 KB, 4032x3024 - viewed 18 times.)
« Last Edit: July 23, 2017, 09:38:40 AM by who » Logged
alka
Full Member
***
Offline Offline

Posts: 50


WWW
« Reply #1 on: July 23, 2017, 10:27:01 AM »

Hideaway studios had a fix for this that's been helpful in most cases: http://eiiiforum.com/index.php?topic=2965.0
Logged

who
Full Member
***
Offline Offline

Posts: 190


« Reply #2 on: July 23, 2017, 10:41:06 AM »

Thanks for your help Alka!  I had seen Hideaway Studio's post, but since he said the first line is always correct, I didn't think it applied.  Do you know otherwise?  Have you installed an OLED and had the same problem?

Logged
who
Full Member
***
Offline Offline

Posts: 190


« Reply #3 on: July 23, 2017, 10:45:58 AM »

Hideway Studio doesn't mention much about the capacitor spec and there are numerous choices on Digikey.  How does this one look?

https://www.digikey.com/product-detail/en/panasonic-electronic-components/ECQ-E1475JF/P14624-ND/2567775
Logged
alka
Full Member
***
Offline Offline

Posts: 50


WWW
« Reply #4 on: July 23, 2017, 11:01:08 AM »

Oh sorry not sure.. I had a similar issue after a new display was put in - can't recall what line as affected though.. hideaway's solution whereas helped many others did not help me. I have to keep an oscilloscope probe hooked to the pin of the display!!

In any case the cap you selected is too large - maybe one rated 16v-25v should be ok... not the 100v
Logged

who
Full Member
***
Offline Offline

Posts: 190


« Reply #5 on: August 05, 2017, 12:07:06 PM »

I've made some progress:  I went back and checked my soldering and found pin 1 was not connected.  (Uggh!)  Now I consistently see the first character of line 1 and line 2.  Additionally, when I run the scanner disk I can confirm all buttons, sliders, keys and velocity work.   (see attached image)

My next thought is to try a different hex inverter, but I have no clue what I'm doing.  If anyone has a suggestion, I would appreciate it.


* IMG_0399.JPG (1977.06 KB, 4032x3024 - viewed 11 times.)
« Last Edit: August 06, 2017, 02:37:40 PM by who » Logged
who
Full Member
***
Offline Offline

Posts: 190


« Reply #6 on: August 06, 2017, 02:27:49 PM »

Oh, one more thing:  I tried Hideaway Studio's suggestion and unfortunately, it didn't help.
Logged
lunatic
Full Member
***
Offline Offline

Posts: 108



WWW
« Reply #7 on: August 25, 2017, 09:45:09 AM »

Ok, so I have found the part numbers. I had some gibberish on my display at first too. Actually though changing the hex inverter to the Texas Instruments type you have installed did the trick. The one that was installed in my EII before was also a TI one, this: CD74HCT04E.

Have you checked the conductivity of your solder work?
Logged

E-mu Emulator II + HD, E-mu EMAX, E-mu SP-12, E-mu Esi 32, Dynacord ADD-one + ADD-drive, Simmons Clap Trap, Moog Slim Phatty, Juno 106, OB Matrix 6R, OTO Biscuit
who
Full Member
***
Offline Offline

Posts: 190


« Reply #8 on: August 27, 2017, 10:12:18 AM »

Hi Lunatic,

Thanks for your response!  Which display make and model did you use?  I checked my soldering and I think it is good.
Logged
Pages: [1] Print 
« previous next »
Jump to:  


Login with username, password and session length

E-mu Emulator Sampler User Forum for the EIII EII EI and EIII XP - New OLED Install: Gibberish Displayed

SEO light theme by © Mustang forums. Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines